Productie si vanzare de steaguri, echipamente de lucru si materiale pentru sectorul hotelier
Home      Reglementari legale privind Drapelul Romaniei
Printeaza aceasta paginaAdauga la Favorite

Mai jos va prezentam cateva din reglementarile legale referitoare la Drapelul Romaniei:

 
• Constitutia Romaniei

Potrivit Constitutiei Romaniei art. 12 alin. (1): Drapelul Romaniei este tricolor; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. 
 
 
• Legea nr. 75 / 1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice
 
Modelul drapelului Romaniei si intensitatea culorilor acestuia sunt cele prevazute in anexa nr. 1 (vezi imaginea de la sfarsitul acestei pagini) la Legea nr. 75 / 1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice.

Drapelul Romaniei are forma dreptunghiulara. Latimea drapelului este egala cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fasiilor culorilor sunt egale.

Drapelul Romaniei se arboreaza in mod permanent:
   
a) pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice;
b) la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura;
c) la punctele pentru trecerea frontierei, precum si la aeroporturile cu trafic international;
d) ca pavilion, pentru navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Drapelul Romaniei se arboreaza temporar:

a) cu prilejul zilei nationale a Romaniei si al altor sarbatori nationale, in locurile publice stabilite de autoritatile locale;
b) cu ocazia festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter local, national si international, in locurile unde acestea se desfasoara;
c) cu prilejul vizitelor oficiale intreprinse in Romania de sefi de stat si de guvern, precum si de inalte personalitati politice reprezentand principalele organisme internationale interguvernamentale, la aeroporturi, gari, porturi si pe diferite trasee;
d) in cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
e) cu ocazia desfasurarii competitiilor sportive, pe stadioane si alte baze sportive;
f) in timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale si al sectiilor de votare.

Drapelul Romaniei poate fi arborat de persoane fizice la domiciliul sau resedinta lor, precum si de persoane juridice la sediile acestora.

Drapelul Romaniei se arboreaza la sediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale statului roman din strainatate, precum si la resedinta sefilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, potrivit uzantelor de protocol. De asemenea, drapelul Romaniei se arboreaza, sub forma de fanion, pe mijloacele de transport ale sefilor de misiuni diplomatice si oficii consulare romane, in deplasarile oficiale ale acestora.

Drapelul Romaniei in berna se arboreaza in zilele de doliu national, stabilite de Guvern.

Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice.
 
Arborarea drapelului Romaniei la manifestarile care se desfasoara sub egida organizatiilor internationale se face potrivit reglementarilor si uzantelor internationale.

In locurile in care se arboreaza drapelul Romaniei poate fi arborat si drapelul Consiliului Europei.

In situatia in care o data cu drapelul Romaniei se arboreaza si unul sau mai multe drapele de stat straine, drapelul Romaniei se arboreaza astfel:

a) cand drapelul Romaniei se arboreaza alaturi de un singur drapel de stat strain, drapelul Romaniei se va aseza in stanga, privind drapelele din fata;
b) cand drapelul Romaniei se arboreaza alaturi de mai multe drapele de stat straine si numarul drapelelor este impar, drapelul Romaniei se va aseza in mijloc. Daca numarul drapelelor este par, drapelul Romaniei va fi asezat in stanga drapelului impreuna cu care ocupa centrul, privind drapelele din fata,

  iar toate drapelele de stat care se arboreaza
vor avea dimensiuni egale si vor fi amplasate la acelasi nivel .

Cetatenii sunt datori sa manifeste respect fata de drapel si sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestuia.

La ceremoniile de arborare a drapelului, cu prilejul solemnitatilor, asistenta va sta in picioare, barbatii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.
 
 
• Lege nr. 96/1998 privind proclamarea Zilei drapelului national
 
Ziua de 26 iunie Ziua este drapelului national.

Ziua drapelului national va fi marcata de catre autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.

Guvernul si autoritatile administratiei publice locale vor lua masurile necesare pentru ca in aceasta zi drapelul Romaniei sa fie arborat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994.

In capitala si in municipiile-resedinta de judet se vor organiza ceremoniale publice de inaltare a drapelului Romaniei, pe baza normelor convenite intre prefecturi, primarii si comenduirile de garnizoana.
 

 
Anexa nr. 1
 
 
 

I.P.B. Consulting srl • CUI: RO 16124544 • NR. O.R.C. ARAD: J02 / 200 / 2004 • Capital social: 2.000 lei • Adresa: Arad, str. Aviator Georgescu nr. 5, ap.1 , jud. Arad, Romania • Cod postal: 310132
Email: office@ipbconsulting.ro • Telefon mobil: +4 0726 424 434


ANPC • Telefon Info Consumator: 0800.080.999